Vámosmáté

Még 2009 decemberében megszervezi az első „Szakmák napját" az ÉrMe Üzleti Hálózat. A rendezvényen olyan középiskolások - és igény szerint szüleik - veszek részt, akik tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket, és megalapozott döntést akarnak hozni a pályaválasztás, a továbbtanulás kérdésében. Mindez az ÉrMe Üzleti Hálózat által szervezett Bakancslista-projekt része, melynek az a célja, hogy a fiatalok életközelből is megismerkedhessenek az üzleti élettel, a vállalkozói életformával és hivatással.

Mindenki vállalkozó - legalábbis abban az értelemben, hogy a tudatos tervezés, a befektetés, a kockázatvállalás és a döntés minden ember életében elkerülhetetlen. A puszta létfenntartáshoz is szükségesek tehát bizonyos vállalkozói készségek; a kérdés csupán az, hogy kik lesznek képesek az üzletet és a vállalkozást hivatásként is művelni. Ez a felismerés az egyik kiindulópontja a keresztény vállalkozókat, vezetőket, szakembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat által szervezett Bakancslista programsorozatnak, amelyet gimnazisták, szakközépiskolások számára indult 2009 őszén. Az ÉrMe értékrendjéből következően szeretnék megismertetni a diákokkal a vállalkozásnak azt az oldalát is, ami profitszerzésen túl van, azaz azt, amivel - a hálózat jelmondata szerint is - „az üzlet több mint profit".

A program alapeleme

E programsorozat első szintjét és alapelemét azok az „osztályfőnöki órák" adják, amelyeket az ÉrMe-hálózathoz tartozó vállalkozók tartanak. Ez a sorozat már elindult: országszerte különböző középiskolákba látogatnak el - egyesével, vagy kettesével - az érmések. Az interaktív találkozások fő célja, hogy a diákok szembesüljenek azzal: milyen szerep jut az ő életükben a pénznek, a sikernek, a felelősségnek, az áldozatvállalásnak, és ez hogyan befolyásolhatja pályaválasztási, továbbtanulási döntéseiket.

Szakmától a hivatásig...

A második szint az úgynevezett szakmák napja, azaz a „Szakmától a hivatásig, vagy hivatástól a szakmáig" című rendezvények. Egy-egy ilyen program körülbelül négy órát vesz igénybe, és akár több száz diák is jelen lehet rajta (egy-egy régióból akár több iskola részvételével). A részletes program kialakításában az ÉrMe örömmel alkalmazkodik a szervező iskola igényeihez is, de saját tervezete is van a lebonyolításra. Eszerint mintegy 5-7, különböző területen tevékenykedő érmés üzletember pódiumbeszélgetésével indul a nap; ők személyes életútjukból származó tapasztalataikat, illetve véleményüket osztják meg a hallgatósággal a pályaválasztás kérdésében. Ezután kiscsoportos beszélgetések következnek egy-egy érmés üzletember vezetésévek; itt a hallottak megbeszélésére, a személyes következtetések levonására kerülhet sor. A 12. évfolyamos diákok számára akár még ebben az évben megtartják a „szakmák napját", 2010 tavaszán pedig a 11. évfolyamosokat várják.

Ifjúsági Üzleti Program

A Bakancslista-programsorozat harmadik szintje az a 8 napos nyári tanfolyam, amelyet a 11. évfolyamot elvégzetteknek ajánlanak. Ezt a Calasanctius Training Program (CTP) Ifjúsági Üzleti Programjával közösen szerveznek. Ennek az a célja, hogy a résztvevők a gyakorlatban is megismerkedhessenek az üzleti élet legfontosabb alapfogalmaival, feladataival és módszereivel. A tanfolyam helyszíne a budapesti Szent Margit Gimnázium, időpontja: 2010. június 24-július 3.

Miért Bakancslista?

A Bakancslista című amerikai film (2007) arról szól, hogy két idős ember egy kórház kórtermében egymásra talál, és - „mielőtt földobnák a bakancsot" - listát állít össze mindazokról a teendőkről, amit meg kell tenniük ahhoz, hogy az életüket teljesnek, boldognak érezzék. Az ÉrMe Üzleti Hálózat abból indult ki programsorozata elindításakor, hogy sosincs késő az életünk hátralévő részére tervet készíteni; sőt, éppen a diákkor a tudatos tervezés, a fontosnak tartott értékek, az elérendő célok rögzítésének az ideje. Az az életkor, amikor az ember nem „földobni" készül, hanem útra készen fölhúzza a bakancsot... Az ÉrMe ebben kíván segítséget nyújtani a fiataloknak; tudását, tapasztalatait és akár kapcsolatrendszerét is felajánlva. A projektben résztvevő érmés szakemberek, vállalkozók legalábbis hisznek abban, hogy az ő személyes bakancslistájukon szerepel ez a felajánlás és a vele járó munka.

A programmal kapcsolatban bővebb információ a www.ermehalo.hu honlapon található, vagy a bakancslista[kukac]ermehalo.hu címen kérhető.

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Piac és gazdaság - keresztény szemmel

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2020, IGEN