Vámosmáté

Új szakirányú továbbképzés indul a 2010/11-es tanévben a Sapienta Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban címmel. Mint azt a Magyar Kurírnak adott interjúban a főiskola rektora, Orosz Lóránt OFM és Baritz Sarolta Laura OP, az intézmény oktatója elmondta, piaci rést kívánnak betömni, nem pedig a sokadik közgazdászképzést indítják el.

Szerző: DSZG

Az új képzés ugyanis az egyház társadalmi tanítására alapoz, és átfogó teológiai, filozófiai, jogi, szociológiai tudást kíván nyújtani. Ez így talán kissé nagyzolóan hat, mint a kommunikáció szakok pszichológia, szociológia, filozófia és nyelvészeti előadásai, amiknek az lesz a vége, hogy a „mindenből egy kicsit" elv alapján az ember semmit sem tud, de a kommunikáció alapszak, ez meg olyan posztgraduális képzés, aminek inkább szemléletformáló jelleget szántak.

Nézzük, kik is fognak tanítani itt a Magyar Kurír szerint:

A makrogazdasági részt, fogalmakat, alapozást Tóth Gergely, a KÖVET elnöke tanítja. A keszthelyi Pannon Egyetemen tanít, és van egy elmélete, a bionómia, amit ő dolgozott ki, és ami egy ember- és környezetközpontú közgazdaságtan. Marjainé Szerényi Zsuzsa, a Corvinus Környezetgazdaságtan Tanszékének a vezetője lesz a társa a tanításban. A mikroblokkot Héjj Tibor és Tóth József, vállalatvezetők tanítják, valamint Szilas Roland, a Corvinus munkatársa, ő tanítja majd az emberi erőforrás menedzsmentet, vezetés-szervezést. Oktat még a Corvinus egyetemről Kocsis Tamás, Zsóka Ágnes, és Baranyi Árpád, ő a gazdaságetika felelőse lesz majd. Amúgy Kocsis és Baranyi tagjai az Altern-csoportnak, akik az Egyház társadalmi tanítása és gazdasági összefüggései meghonosításának úttörő munkáját végezték az országban, Kindler József professzor vezetésével. Statisztika- és demográfiaoktatás is lesz, ezt Szabó Kálmán, a Corvinus Egyetem statisztika emeritus professzora tanítja majd. A képzés elejére terveztünk egy tárgyat, ahová a szakmában neves előadókat szeretnénk meghívni. Például Kerekes Sándort, Kádár Bélát, Botos Katalint, Kiss Ulrichot, Nováki Erzsébetet.

Impozáns névsor. Ha lenne időm, be is iratkoznék, bár bölcsészként, azt hiszem, elég nehéz volna végigülnöm a makro- meg mikroökonómiát. Ugyanakkor kissé idegenkedve fogadom az „alternatív" közgazdasági elméletekért való rajongást; Korten meg a többiek, habár ő még talán elmegy, Bogár László meg Drábik pedig úgyse teszi be ide a lábát. Értem, hogy az ember nem pusztán homo oeconomicus meg racionális, önérdekkövető, haszonmaximalizáló lény, és hogy az embert egészként, holosztikusan kell szemlélni, meg az irracionalitásnak meg a megérzésnek és a személyességnek is fontos szerepe van. Azt is értem, hogy az államnak igenis jelentős szerepe van a gazdaságban, de a neoliberális jelző igazán kikophatna a használatból, mivel az eddigi egyetlen értelmes magyarázatot arra, hogy mit jelent, Mike Károly adta meg az eggyel korábbi interjújában a Magyar Kuríron. Személy szerint hozzám közelebb áll a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet és a Közjó és Kapitalizmus, habár azért nem vetem el a protekcionizmust, és azért csak szükség van a munkavállalók védelmére, de hát ők sem tűnnek úgy, mintha ők ezeket csípőből elvetnék, és ők is az egyház társadalmi tanítására alapoznak. Mindenki keresztény, mindenki kapitalista, csak kicsit máshogy...

Na de mindegy, a képzés ettől még hasznos, bölcsészként pedig nem tisztem igazságot tenni a különböző elméletek és hangsúlyok közt. A Sapientia képzésének lényege pedig az egyház társadalmi tanításának megismertetése, ami azért elég fontos dolog, és akárki akármelyik elmélethez és gyakorlathoz érzi közel magát, azért az nem árt meg neki, ha esetleg „alternatív" iskolák gondolkodásába is betekintést nyer, és megismeri az egyház vonatkozó elképzeléseit. Szóval aki az előző bekezdésnél cizelláltabban szeretne hozzászólni a témához, annak mindenképp ajánlom, hogy próbálkozzon meg a Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban című kurzussal.

Engem leginkább a Teológiai alapok, a Filozófia antropológia, az Etika, az Egyháztörténelem, a Dogmatika és az Aquinói Szent Tamás erénytana című tárgyak érdekelnének, mások érdeklődését - gondolom - jobban felkelti az Emberközpontú szervezés, vezetés és szervezetfejlesztés, a Felelős vállalkozás, stratégiaalkotás és pénzügyi tervezés, a Felelős marketing és kommunikáció, a Keresztény közgazdaságtan és a Keresztény társadalmi-gazdasági logika című előadás, csak hogy néhányat szemezgessek a kínálatból.

Na, ha mindezt elvégeztük, akkor már nyugodt szívvel szervezhetünk kerekasztal-beszélgetést Laura nővérrel, Mike Károllyal és Bokros Lajossal, mert lesz rá esélyünk, hogy érteni is fogjuk, miről vitatkoznak.

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Piac és gazdaság - keresztény szemmel

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2020, IGEN