Vámosmáté

Kiigazítás, vagy rendszerválság?

2009. szeptember 5. 21:44 / Vámos Máté

Bod Péter Ákosnak a Magyar Szemlében megjelent cikke teljes terjedelmében itt olvasható. Az alábbiakban röviden idézünk a tanulságos írásból.

"Mi zajlik most a nagyvilágban? Nagy kiigazítás? Az ilyen fájdalmas ugyan, de időnként bekövetkezik, és túljutunk rajta. Vagy rendszerválság? Sok múlik a válaszon. Ha most az egyenetlenül fejlődő világkapitalizmus soron lévő korrekcióját éljük, akkor a túlélés a legfőbb teendőnk, de nem szükséges az értékek, intézmények átalakulásának nagy ügyeivel mélyebben foglalkoznunk. Másként áll a dolog, ha a válságjelenségekből új minőség jön létre."

(...)

"A televíziós válságipari kommentátorok szinte a stúdióban alszanak, akkora keresletet kell kielégíteniük, de képtelenek arra, hogy értelmes különbséget tegyenek a fenti komponensek között. Az egyáltalán nem elég, hogy szinte ujjonganak a válság elmélyülésén, és kárörömmel jelenti be a neoliberalizmus csődjét. A válság ugyanis részben azért is mély, mert a pesszimista és fatalista várakozások elmélyítik, akár valóban a neoliberálisok, akár mások okozták. Egyébként még az amerikai pénzpiacokon történtek sem egyértelműsítik a neo-, vagy egyéb jelzős liberalizmus felelősségét, az európai kontinensen pedig különösen nem egyfajta politikai és társadalmi értékrend szerinti folyamatok zajlottak 2008-ig. Nálunk pedig a 2002-től követett populista, pénzszóró szocialista-szabaddemokrata kurzus fényévekre áll bármilyen szabadelvűségtől. Most majd persze az elkerülhetetlen pénzügyi kiigazítás idején valóban lesz ok a liberális gazdaságpolitika hátulütőiről elmélkedni; noha könnyen meglehet, hogy nemsokára olyan politikusokra marad majd a konzervatív („liberális") pénzpolitikai lépéssorozatok kivitelezése, akiknek a szóvivői és médiabeli támogatói most a legkeményebben elutasítanak bármilyen stabilizálási és reformálási gondolatot."

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Piac és gazdaság - keresztény szemmel

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2024, IGEN